Група поранешни американски секретари за одбрана и пензионирани генерали во вторникот предупредија на „екстремно напната средина“ со која се соочува Пентагон во услови на тензии меѓу војската и цивилниот дел од американското општество, објавија Њујорк Тајмс и магазинот Тајм.

Отвореното писмо, потпишано од осум поранешните началници на одбраната и петте пензионирани генерали, ја истакнаа „исклучително напнатата средина“ со која се соочуваат припадниците на американската војска, што тие го припишуваат на „исклучувањето на емоционалната поларизација што кулминираше на првите избори по повеќе од еден век кога мирниот трансфер на политичката моќ беше нарушен и доведен во прашање“.

„Гледајќи напред, сите овие фактори може да се влошат пред да се подобрат“, напишаа поранешните претставници на одбраната во писмото објавено од веб-страницата War on the Rocks, кое исто така се одразува на предизвиците што ги носи пандемијата COVID-19 и незадоволителната резултатите од војните во Ирак и Авганистан

Тие војни, вели војската, „завршиле без задоволително постигнати сите цели“, нешто со што американската војска мора да се помири додека истовремено се подготвува за „застрашувачка конкуренција со речиси еднакви противници“.

Потписниците ги вклучуваат и секретарите за одбрана потврдени од Сенатот кои служеа во времето на поранешниот претседател Доналд Трамп, Марк Еспер и Џејмс Матис, како и секој пензиониран претседател на Здружениот Генералштаб кој служеше од 2001 година: генерал Мартин Демпси, генерал Џозеф Данфорд, Адмирал Мајкл Мулен, генерал Ричард Маерс и генерал Питер Пејс.

Авторите директно не ја обвинуваат ниту една политичка партија или поединец за тековната ситуација, но ја забележуваат историската природа на напорите да се спречи мирен трансфер по изборите во ноември 2020 година, упатувајќи „слабо прикриени обвинувања против Трамп“, пишува NYT.

Тие ги истакнаа „значителните ограничувања на јавната улога на воениот персонал во партизанската политика” откако Трамп постојано се обиде да ја искористи војската за да ги задуши народните протести против полициската бруталност во летото истата година. Тие директно не ги спомнаа напорите на поранешниот претседател, но велат дека „војската прифаќа ограничувања за јавно изразување на личните ставови“.

Овие ограничувања, велат тие, „би биле неуставни доколку се наметнат на други граѓани.

“ „Воените и цивилните водачи мора да покажат голема посветеност за да ја задржат војската надвор од партиските политички активности“, напишаа тие.