Рускиот министер за надворешни работи Сергеј Лавров денеска ја критикуваше новата британска премиерка Лиз Трус дека не е склона кон компромиси, пренесоа Ројтерс и БТА.

На прес-конференција во Москва, Лавров рече дека пристапот на Трус нема да и помогне на Британија на меѓународната сцена. Тој ја осуди антируската позиција за која, според него, се залага Трус.

Велика Британија се обидува да го компензира губењето на влијанието во Европската унија со агресивни дејствија во ситуацијата околу Украина, рече и Лавров.

„Лиз Трус има свои принципи, кои првенствено се однесуваат на заштита на интересите на Британија без да бара начини да се приспособат на позициите на другите, без желба да бара компромис. Мислам дека тоа нема да помогне да се зачува или зајакне позицијата на оваа земја. на меѓународната сцена, која очигледно е потресена од нејзиното излегување од Европската унија, а сега Лондон активно се обидува да го компензира ова губење на идентитетот и влијанието во Европската унија со преземање доста драстични чекори на светската сцена, вклучително и преку агресивни дејствија во однос на ситуацијата во Украина, тоа сите го знаеме“, истакна рускиот дипломат број 1.

На прес-конференцијата, Лавров, исто така, посочи дека Западот не ги исполнува ветувањата дека ќе му помогне на рускиот извоз на храна и ѓубрива да стигне до глобалните пазари, потенцијално доведувајќи ја во прашање посветеноста на Русија за исполнување на клучниот договор за извоз на жито од Украина, објави Ројтерс.

„Нашите западни партнери не го прават она што ни беше ветено од генералниот секретар на ОН (Антонио Гутереш). Тие не донесуваат одлуки за отстранување на логистичките санкции кои го спречуваат слободниот пристап на руското жито и ѓубрива на светските пазари.

Лавров рече дека е во контакт со Обединетите нации и дека врши притисок врз светската организација да обезбеди западните земји да го задржат својот дел од договорот за жито.