Турскиот претседател Реџеп Таип Ердоган изјави дека не го поддржува провокативниот курс на Западот кон Украина.

„Турција, како и досега, се придржува до балансирана политика кон Украина и Русија. Во исто време, не го поддржувам провокативниот курс на Западот кон Украина“, рече тој на прес-конференцијата по разговорите во Белград со неговиот српски колега Александар Вучиќ. цитиран од Труд..

Според него, Турција ќе продолжи да води балансирана политика кон Русија и Украина за да се реши ситуацијата.

Ердоган рече дека војната меѓу Украина и Русија изгледа нема наскоро да заврши, додавајќи дека Русија има силен адут – гасот.

„Се обидуваме да најдеме начини и да разбереме дали војната меѓу Русија и Украина може наскоро да заврши, но тоа не изгледа така, треба да ги споменам и оние кои ја потценуваат Русија, а не треба.

Гасот е важен имот што го има Русија и сега сите се обидуваат да најдат начин да ја преживеат зимата. Русија престана да испорачува природен гас, а цените во Европа се зголемија. Зошто не помисливте на ова порано? Сега ги проверувате нивоата на акции и за ова се зборува само сега“, додаде Ердоган.