ДРУГА ЗЕМЈА ПОДГОТВУВА ВОЈСКА ЗА ВОЈНА СО РУСИЈА! „Има сериозен ризик, тоа ќе се случи во следните три до 10 години“

6,245
Заменик министерот за одбрана порача дека армијата треба да биде максимално подготвена

Во Полска сметаат дека постои висок ризик од војна со Русија во периодот од 3-10 години, па затоа е неопходно максимално да се подготви полската армија. Ова доаѓа од изјавата на заменик министерот за национална одбрана на Полска, Марцин Оциепа, пренесува онлајн медиумот „Европска правда“.

Во интервју со заменик-министерот за одбрана, беше поставено прашањето за нацрт-буџетот на државата за следната година, беа планирани рекордни расходи за армијата (над 97 милијарди PLN). Потпретседателот беше прашан колку пари се планира да се потрошат во рамките на новиот вонбуџетски механизам, односно Фондот за поддршка на вооружените сили, пишува ukranews.

– Проценуваме дека оваа сума ќе биде 30-40 милијарди PLN. Таа сума не е утврдена, бидејќи се работи за инструмент кој зависи од финансиските пазари – објасни Оциепа.