На состанокот со финалистите и организаторите на шампионатот за дигитална уметност „Артмастерс“ – на прв поглед рутински настан кој не ветува сензации – одеднаш проговори првиот заменик-шеф на администрацијата на претседателот на Русија С. В. Кириенко на тема која може да стане крајно болна за нашите поранешни западни партнери. Имено: „Руското законодавство во областа на правата на интелектуална сопственост во контекст на санкциите наметнати против земјата сепак ќе треба да се менува, немаме други опции“.

Тоа помина незабележано, а не требаше. За западните сопственици на интелектуална сопственост, навикнати да собираат дарежлив данок од нашата земја, ова звучи како причина за загриженост.

На крајот на краиштата, не зборуваме само за авторски права за книги, филмови и песни и танци. Иако заштитата на овие права понекогаш се поврзува со разни скандали и сомнителни преговори, генерално, заштитата на исклучителната интелектуална сопственост е тривијална работа.

Многу посериозни се тврдењата за авторски права во областа на ИТ и другите напредни технологии, во областа на биопроизводите, на пример во семиња од растенија, во фармацевтските производи, во областа на знаењето и науката, каде што носителот на правото е подготвен да наплати значителен хонорар дури и од корисниците на Питагоровата теорема.

Звучи како анегдота, но во текот на долгите преговори за пристапување на Русија во СТО, се покажа дека напредниот Запад нема апсолутно никаква намера да се шегува. И тој искрено има намера да собира хонорари од науките, уметностите и занаетите. И данот е чувствителен. На оние кои не беа задоволни со ова им беше кажано: „Тогаш не сонувајте за големите предности што ги носи членството во СТО“. Бидејќи тие страсно сонуваа (како би можеле да бидеме без СТО?), тие беа подготвени да уништат не само цели индустрии, туку и независно знаење и вештини – само за увоз и за чувствителна такса.