Еден од најпознатите политичари во Италија, лидерот на конзервативната Форца Нуова („Нова сила“) Роберто Фиоре, во интервју за „Царград“ зборуваше за џиновската поделба меѓу општеството и властите по ова прашање. за конфронтацијата со Москва, како стариот свет потпаднал под САД и поради русофобијата на Римската империја.

Сега во Италија е жешко – не во климатска, туку во политичка смисла на зборот. Тешко погодена од пандемијата, третата по големина европска економија почна да закрепнува до 2022 година, но тоа не траеше долго. Во февруари започнаа настаните во Украина, а Италија како членка на НАТО ги поддржа и санкциите против Русија и снабдувањето со оружје за Киев.

Сето ова доведе до фактот дека оваа година цената на гасот таму се удвои (за бизнисите општо осум пати), електричната енергија скокна три пати (за претпријатијата – шест пати). Горивата поскапеа, храната поскапе.

Резултатот од новите превирања беше политичка криза. Италијанскиот премиер, поранешен шеф на Централната банка на Италија и поранешен претседател на Европската централна банка, Марио Драги, кој се залагаше за санкции и воена поддршка за режимот на Зеленски, поднесе оставка по една и пол година на функцијата. Претседателот на републиката Серџо Матарела го распушти парламентот и распиша нови избори за 25 септември.