(МАСОВНО СПОДЕЛАЈ И ШИРИ) Владо Камбовски, Момир Поленаковиќ, Спиро Ристовски и Таки Фити издале наредба да се забрани истражување и објавување за врската помеѓу античките Македонци и денешните Македонци!

(МАСОВНО СПОДЕЛАЈ И ШИРИ) Владо Камбовски, Момир Поленаковиќ, Спиро Ристовски и Таки Фити издале наредба да се забрани истражување и објавување за врската помеѓу античките Македонци и денешните Македонци!
“Не смее да се објави дека Македонците се потомци на античките Македонци бидејќи тоа не го сака Грција! Таму не смее да се чепка!“ Гласела наредбата на Владо Камбовски (тогашен претседател на МАНУ) испратена до персоналот на МАНУ! Ова на персоналот им го пренел Момир Поленаковиќ, кој силно се залагал за “почитување на наредбата на раковотството на академијата” и директно ги саботирал започнатите проекти на тема античка Македонија. Притоа, на персоналот им ги пренесувал пцовките од Камбовски! Пцовки на најниско ниво кои само потврдувале дека Камбовски е уличар. Се користеле секакви методи и се поставувале сопски насекаде. Се одело до тој степен на странски гости кои дошле во МАНУ за соработка на античка Македонија, да ги бркаат со зборовите: “Кај доаѓаш овдека? Груевски е диткатор и тој ќе те убие тебе! Бегај одовдека!” Во еден случај видно светско име се преплашило и помислило дека уште истиот ден ќе го снајде најавата на “таканаречените академици”. Забраната е искажана буквално во име на Грција, а е спроведена од членовите на МАНУ членови на таканаречената “влашка група” координирана од Таки Фити. (така се нарекува групата, ние немаме ништо против Власите и дел од нив се лојални граѓани)
И ова не е се! Оваа група континуирано ја спроведува “соработката” со БАН, која индиректно и директно е насочена кој прифаќање на бугарските тези за негирњето на самобитноста на Македонскиот народ, култура, јазик и историја. Притоа, на “академиците” Бугарите им организираат “плех забави” во Банско, по што “академиците” се согласуваат со сите бугарски тези. А што во жаргонот на МАНУ значат тие “плех забави” и што се случува таму, никој не може да каже освен самите “академици” кои присуствуваат на тие забави на Бугарите.
За забрана издадена од Камбовски, имало амин од Спиро Ристовски (тогашен заменик-министер), кој истата политика ја спровел во целата држава. Спиро Ристовски на секој можен начин ги саботирал постоечките истражувања за антика Македонија во Македонија, преку укинување на финансии, повлекување на одобренија, неиздавање согласности итн. На владините состаноци со имиња и презимиња на истражувачите презентирал на што се работи во државата, буквално лажејќи ги своите колеги. А веднаш после владините седници водле политика различна за 180 степени. Неговиот коментар во владата за забраната на Камбовски бил – МАНУ ќе ја решаваме после изборите, а притоа тајно уништувајќи се што е македонско. Се одело до тој степен што од македонските научници се одземени артефахти и материјали, кои се прерадени на научници од САД, а всушност се предадени на грчки научници кои живеат во САД!!!
Истата политика во МАНУ е продолжена од страна на Таки Фити, како и во целата држава од идната влада. Оваа политика го достигна своето крешчендо со уништувањето и отстранувањето на Сонцето од Кутлеш. За време на раководењето на Таки Фити, МАНУ дури си го смени и името за да се вметме зборот Северна. МАНУ беше една од првите институции кои го употребуваше зборот Северна и силно го бранеше Преспанскит договор, а ќерката на Таки Фити беше вдомена во кабинетот на Зоран Заев. Вреди да се напомене дека Таки Фити беше осомничен го случајот Еразмус, кај што професорите бараа интимни услуги од студентки, а потоа мостериозно бешр повлечено гонењето кон Фити.
Една добра вест е дека оваа политика е пополека во залез. Со доаѓањето на академик Љупчо Коцарев на чело на МАНУ, за 180 степени е сменета политика на неговите претходници. Дел од истражувањата кои беа закочени пред повеќе години веќе се отпочнати со полна пареа, а има и значителни резултати. Запознаени сме со дел од резултатите на истражувањата саботирани од Спиро Ристовски, Камбовски, Поленаковиќ и Фити, и со сигурност може да кажеме дека ќе бидат вистинска бомба кога ќе се објават. Засега може само да откриеме дека еден од нив е посветен на античка Македонија преку македонските преродбеници, а со тоа директно ги поткопува тезите кои ги пласира Бугарија. Ќе почекаме до нивното ознанување пред македонската јавност…
ВАЖНО!!! Почитувани читатели на МКДПресс, ограничени сме поради нашите позиции! Најавете се директно на страницата www.mkdpress.eu . Споделете на вашите профили, со пријателите, во групи и на страници. На овој начин ќе ги надминеме ограничувањата, а луѓето ќе можат да стигнат до алтернативното гледиште на настаните!?
Можеби ќе ти се допаѓа