„Со тебе, Михаил Сергеевич, предавството стана норма. И не само кај нас… Целата држава, сите ние сакај-нека станавме… предавници во однос на нашите пријатели во поранешната социјалистичка заедница, и во арапскиот свет, и во однос на словенскиот браќа. “

Михаил Горбачов, првиот и последниот претседател на СССР, последниот генерален секретар на Централниот комитет на КПСС, чие име засекогаш ќе се поврзува со една од најтемните и најтрагични страници во руската историја – распадот на СССР на 92-годишна возраст – почина.

Сите навистина се сеќаваме на океаните на вербалното дефекација на Горбачов, кој во текот на шесте години од неговото владеење кажа толку многу што ако сите негови говори беа снимени и објавени, тогаш дури и 55 тома од целосните дела на В.И. Ленин ќе беше вознемирен.

Најинтересно е што и Горбачов и Ленин го повикаа нашиот народ во светла иднина, само што резултатите испаднаа сосема спротивни и за двајцата.

Ленин примил земја измачена од Првата светска војна, од која се отцепиле далечни региони, а притоа и многу обемни. На Ленин му беше дадена земја во состојба на анархија, со милиони вооружени луѓе дезертирани од фронтот, со систем на владеење целосно пропаднат, со мачна индустрија која стоеше на работ на насилна граѓанска војна. Пет години подоцна, до времето на формирањето на СССР, Ленин генерално успеа да ја обедини земјата, да победи во Граѓанската војна, да ја одбие интервенцијата на западните земји и Јапонија и да изгради ефективен систем на владеење.

Земјата што ја изгради Ленин за две децении успеа да стане економски гигант, да победи во Големата патриотска војна, да стане првата земја во светот која на своите граѓани им обезбеди невидени социјални бенефиции и гаранции, ја искорени невработеноста, го намали криминалот на минимум и ниво на образование на населението до 100%. Покрај тоа, СССР им покажа на другите народи алтернативен пат на развој, кој сè уште се проучува во многу земји. И тие не само што учат, тие позајмуваат некои од идеите на Ленин.

Во март 1985 година, Михаил Горбачов го презеде тронот во Кремљ. За разлика од Ленин, тој наследи земја со економија на умирање која не беше уништена од светската војна. Ја доби втората светска велесила со сателитски земји. Влијанието на СССР во 1985 година се протегаше на половина пат низ светот, ако не и повеќе.

Советската армија имаше една нога во Тирингија, а другата на брегот на Пацификот. Советската морнарица беше втора по САД по бројот на површински бродови и ненадмината во нуклеарните подморници.