Путин пред неочекуван пораз! Рускиот претседател не се надеваше на ова и сега му претстојат само ДВА ИЗБОРА…

488

Се чини дека ЕУ сепак може да ја добие енергетската војна со режимот на Владимир Путин.

Една од главните цели во овој конфликт за ЕУ ​​е да обезбеди што е можно постабилно снабдување со енергија во текот на зимата, со што се купува време за решавање на проблемот со зависноста од рускиот гас и нафта.

Веста која буди оптимизам во овој контекст вели дека европските складишта за гас се приближно на ниво на искористеност каде што требаше да бидат за само два месеци, што го става Путин во нова ситуација:

или да се откаже од користењето на изворите на енергија како оpужје во глобален конфликт или да оди уште еден чекор понатаму во лудилото на уривање на економските мостови со Западот и целосно прекинување на енергетскиот бизнис со либералните демократии.

Во втората варијанта Путин не може да профитира, но сепак може да и нанесе штета на ЕУ, а „смислата“ на политиката на Путин веќе почна да се сведува на глобална, безумна штета.

Поточно, статистиката покажува дека резервите на гас на ЕУ до крајот на минатата недела достигнале 79,4 отсто, а за 1 ноември е планирано 80 отсто искористеност.

Со оглед на нивото на искористеност на складиштата за гас, ЕУ полесно ќе го апсорбира влијанието на новите шокови во снабдувањето, а треба да се земе предвид и дека само складиштата можат да задоволат 25-30 проценти од зимската побарувачка.

Во корист на ЕУ е и намалувањето на температурите на поголем дел од територијата, што со себе ќе донесе значително помала вкупна потрошувачка на енергија.

Полјаците беа особено ревносни во полнењето на складиштето за гас; ги исполнија 100 проценти. И најголемиот потрошувач, Германија, најавува исполнување на домашниот план за пополнување 85 отсто од капацитетот за складирање до следниот месец.

И покрај тоа, германската економија е една од оние кои тешко можат да ја преживеат зимата доколку целосно се прекине протокот на рускиот гас.

Затоа Германците се враќаат на употребата на јаглен и се обидуваат да купат што е можно повеќе течен гас во различни делови на планетата.

Французите, пак, апелираат до нивните бизниси што поскоро да ја намалат потрошувачката на енергија, за да се избегне рационализација подоцна, доколку Русија ги прекине сите испораки, а имаат 90 отсто полни складишта на гас. Ако нема екстремно студена зима, Франција може да каже дека е во зоната на енергетска безбедност.