Регулаторот за лекови на Европската унија (ЕУ) ги одобри вакцините за COVID-19 на Pfizer/BioNTech и Omicron на Модерна, приспособени на Omicron, со што се отвора патот за засилена кампања оваа зима.

Таканаречените „бивалентни“ вакцини го таргетираат и оригиналниот вирус што се појави во кинескиот град Вухан во 2019 година и подваријантата BA.1 на Омикрон, соопшти Европската агенција за лекови (ЕМА).

ЕМА со седиште во Амстердам рече дека двете вакцини, одобрени за луѓе над 12-годишна возраст, се „првите адаптирани засилувачки вакцини COVID-19 препорачани за одобрување во ЕУ“.

„Овие вакцини се адаптирани верзии на оригиналните вакцини Comirnaty (Pfizer/BioNTech) и Spikevax (Moderna) за да ја таргетираат подваријантата Omicron BA.1 како додаток на оригиналниот вид SARS-CoV-2“, рече таа.

Европските земји се обидуваат да го забрзаат воведувањето на  новата генерација вакцини за да можат да започнат засилени кампањи пред стравувањата од скок на СОВИД-19 во втората половина од оваа година.

Комесарката за здравство на ЕУ, Стела Киријакидес  , ја поздрави одлуката како „важна за заштита на Европејците од веројатниот ризик од есенски и зимски бранови на инфекции“.

„Мораме да бидеме подготвени да се соочиме со уште една зима на СОВИД-19“, рече таа во изјавата.

ЕМА рече дека студиите покажуваат „изведуваат силни имунолошки одговори“ против СОВИД-19 .

Таа изјави дека „особено, тие се поефикасни во поттикнувањето имунолошки реакции против подваријантата BA.1 од оригиналните вакцини“.
Киријакидес од ЕУ рече дека очекува ЕМА да донесе одлука за вакцините приспособени за сега доминантните BA.4 и 5 соеви „во наредните недели“, објави АФП.

27-те земји на ЕУ во моментов сè уште ги користат истите вакцини против коронавирус кои беа одобрени пред речиси две години за употреба против оригиналниот вид.

Иако нудат одредена заштита од поновите варијанти, почна трка да се создаваат вакцини кои исто така ги таргетираат поблагите, но повирулентни соеви на Омикрон.

Додека претходните „опасни опции“ на крајот исчезна, Omicron и неговите поделби доминираа во 2022
година. Типовите BA.4 и BA.5 особено придонесоа за бранот на нови случаи на болеста во Европа и САД во последните месеци.
Затоа, здравствените власти се обидуваат да добијат ажурирани вакцини што е можно поскоро пред стравувањата од нов бран на болеста подоцна оваа година.

Сите варијанти на Омикрон се обично  поблаги , бидејќи тие помалку се таложат во  белите дробови , а повеќе во горните назални пасуси, предизвикувајќи симптоми како треска, замор и губење на мирис.