Ердоган ја започнува ѓаволската игра: Русија, Сирија и Грција – подгответе се

1,327

Израел и Турција, кои меѓусебно се обвинуваат за поддршка на тероризмот во последниве години, минатата недела објавија дека целосно ги обновиле дипломатските односи.

Зошто Анкара и Тел Авив одеднаш решија да склучат мир? На крајот на краиштата, Турците изјавија дека нема да одбијат да ги поддржат Палестинците, поради што, всушност, се скараа со Израелците во две фази.

Станува збор за инцидентот со убиството на девет турски државјани од страна на израелските специјалци на бродот „Мави Мармара“ на пат кон Појасот Газа во 2010 година и бруталното гранатирање на Газа од страна на Израел во 2018 година. Што се однесува до Палестинците, како што гледаме, ништо не е сменето. Па зошто да се реши? Можеби некои други, многу важни причини ги принудија двете страни да ја прекинат расправијата?

Историски гледано, Турците и Евреите живееле мирно, пријателски, меѓусебно се почитувале и си помагале – токму спротивното од турско-ерменските односи, каде што никогаш немало комплементарност на повидок. На крајот на 15 век, Отоманската империја прими бегалци од Сефард кои бегаа од верски прогон во Шпанија, по што Солун со векови стана претежно еврејски град.

Турците ги ценеле Евреите како вешти лекари, оклопи, занаетчии, научници и финансиери. Османлиите добро се однесувале и кон поранешните византиски Евреи-Ромањи – специјалисти за производство на свила и вешти златари.

За разлика од Ерменците, прво имаше помалку Евреи, второ, не се натпреваруваа со Турците за територии, но, како одлични професионалци, беа од голема корист. Никогаш во минатото немало антисемитизам во Турција. Само најтврдокорните исламисти може да се сметаат за антисемитисти, но ова е многу неодамнешен феномен. Има дури и уникатен пример на доброволно присилно преобратување на голема група Евреи во ислам (мајки).

Можеби ќе ти се допаѓа
My Blog