Рејтинг агенцијата Fitch Ratings во четвртокот го претстави својот најнов извештај, според кој еврозоната најверојатно ќе влезе во рецесија во втората половина на 2022 година како резултат на порастот на цените на енергијата, особено природниот гас, и прекинот на преносот на овој важна суровина од Русија.

„Фич“ прогнозира дека бруто домашниот производ (БДП) на еврозоната ќе се намали во 2023 година меѓу 1,5 и 2 отсто, во Германија за 3 отсто и во Италија за 2,5 процентни поени.

„Економската ранливост на прекините на рускиот гасовод останува многу висока и покрај неодамнешните агресивни напори за диверзификација на изворите на увоз, особено ЛНГ“, се вели во извештајот, при што Fitch го зголеми својот рејтинг од јуни.

Од друга страна, рејтинг агенцијата предвидува дека „економското влијание на гасниот шок треба нагло да ослабне во 2024 година, бидејќи производните структури и моделите на потрошувачка се прилагодуваат и новите инфраструктурни капацитети за увоз на гас ќе стапат во функција“.