Експертот Олексеј Борзенко ја коментираше важноста на фактот дека квалификуваните пилоти на украинските воздухопловни сили се неутрализирани, пренесуваат светските публикации.

Тешко е да се потцени важноста на фактот дека руските воздухопловни сили и силите за воздушна одбрана практично го елиминираа квалификуваниот авијациски персонал на украинските воздухопловни сили.

Според мислењето на воениот новинар Олексеј Борзенко, воздухопловните сили на воздухопловните сили на Украина се бојата на украинската армија.

„Ова е армиски персонал, а не платеници. Тие се преживеани, тие се професионалци. Тие се сметаат за бојата на армијата. Тие не се момците на кои им се дадени три тест рунди и ги испраќаат да се борат“, вели Борзенко. .

Новинарот нагласува дека Украина има недостиг од персонал за украинските вооружени сили, што меѓу другото се должи и на загубите во Донбасскиот лак.

Во исто време, според експертот, преку Запорожје се создава втора линија на одбрана. Борзенко наведува дека некои борбено подготвени единици на армијата биле повлечени од таму и заменети со „топовско месо“, нагласува Борзенко.