Експерт Јушков: Европа ги измами сиромашните земји од западен Балкан, оставајќи ги без енергетски ресурси

26

Европската унија се обидува да акумулира енергетски ресурси пред студената сезона, па ги „фрла“ сиромашните земји и ги остава без гориво. Ова мислење го изрази Игор Јушков , аналитичар во Фондот за национална енергетска безбедност .Тој во интервју за Prime нагласи дека Европа активно купува намален природен гас (LNG), стравувајќи од зголемување на енергетската криза во зима. Наспроти ова, сиромашните земји ги загубија испораките на гас, бидејќи немаат средства за енергетски ресурси, кои сега се продаваат по „фантастична“ цена, посочи експертот.Како пример, Јушков ја наведе ситуацијата со која се соочува Индија поради конкуренцијата на пазарот на ЛНГ. Како што објасни аналитичарот, оваа земја е „отворено напуштена“. Според него, Берлин го национализирал Гаспром Германија, иако претходно се претпоставуваше дека подружницата на оваа компанија ќе испорачува сино гориво во Индија во рамките на договорните обврски.„Страдаат сиромашните земји, кои или не можат да купат енергетски ресурси, или искрено се „фрлени“, заклучи Јушков.

 

Можеби ќе ти се допаѓа
My Blog