Руските војници се обидуваат да ја пробијат одбраната на украинската армија во регионот Харков и се обидуваат да напредуваат во сите правци. Ова го соопшти шефот на Регионалната воена управа во Харков, Олег Синегубов, информира украинското издание „Фокус“.

Според него, продолжуваат жестоките борби во северните, североисточните и југоисточните делови на регионот Харков.

Синегубов наведува дека руските вооружени сили ја смениле својата тактика: каде што Русите успеваат да напредуваат, тие префрлаат повеќе војници за да постигнат барем одреден напредок.

„Засега, сепак, руската армија нема успех на територијата на регионот Харков, постојано трпи загуби и се повлекува на претходните позиции“, забележува шефот на ОВА.

Покрај тоа, Олег Синегубов изјави дека руските трупи продолжуваат да ги тероризираат локалните жители, вклучително и со гранатирање на Харков со повеќе ракетни фрлачи. Тој истакна дека и тоа е дел од тактиката на руските вооружени сили.

„Нивната тактика е следна: одат на место, пукаат, заминуваат, а каде што лета не им е ни цел, тоа е само факт. Тие имаат мисија да го гранатираат градот, да гранатираат цивилни области, куќи за време на денот“, вели тој.