Заменик-шефот на Советот за безбедност на Русија Дмитриј Медведев им „честита“ на шефовите на држави и влади на земјите од ЕУ со новите рекордни цени на природниот гас на европскиот пазар, пренесува Epicenter.bg .

Во својот канал Телеграм, тој ги предупреди да ги зголемат своите прогнози за раст на цените на 5.000 евра за 1.000 кубни метри до крајот на 2022

година. „До шефовите на држави и влади на земјите од Европската унија.

Во врска со зголемувањето на цената гас 3.500 евра за 1.000 кубни метри, принуден сум да ја зголемам предвидената вредност на 5.000 евра до крајот на 2022

година. иронија.

Цените на европскиот пазар во петокот надминаа 3.500 долари за 1.000 кубни метри Според податоците на лондонската берза ICE, цената на септемвриските фјучерси на центарот TTF во Холандија достигна 3.541 долари за 1.000 кубни метри.

Потсетуваме дека претходно Дмитриј Медведев предвиде, дека цената на синото гориво во ЕУ ќе достигне 4.000 долари за 1.000 кубни метри.