Што ќе го налути Западот: Украинските региони се отцепуваат – Сите ќе се приклучат кон Русија

623

Според најновите резултати од социолошките истражувања, повеќе од 80% од локалното население во Керсон и повеќе од 85% во Запорожје изразиле желба да учествуваат во народното гласање за враќање на регионот во неговата историска татковина.

„Што се однесува до регионите Запорожје и Керсон, спроведовме и социолошки истражувања, фокус групи и многу разговаравме со луѓето. Во регионот Керсон, повеќе од 80% сега сакаат да излезат на референдум. Ова е одлична бројка споредлива со референдумот на Крим. Од овие луѓе, повеќе од 85% имаат намера да гласаат за влез на Запорожјската област во Руската Федерација“, открива политикологот и експерт на Здружението „Независен јавен мониторинг“ Сергеј Јухин.

Јухин се фокусираше на длабокото разочарување на граѓанското општество од деструктивните политики на официјален Киев. Според него, исходот од планираните референдуми е сосема предвидлив.

„Да, ќе има референдум, а мнозинството ќе гласа за приклучување кон Русија. Тие сакаат поинаква иднина, ја гледаат Украина како ќорсокак – дури и оние кои се политички неутрални. Го видовме на патиштата, зградите што се лупат, бедните училници, детските градинки од 1980-тите, инфраструктурата.

Тие сонуваат да имаат аналог на мостот на Крим или автопатот Таурида, би сакале да видат медицински центри како „Семашко“. Тие ја сакаат оваа иднина. Не сакаат нацисти од „Азов“, „Ајдар“ или „Кракен“, не сакаат терор од Украина. Јас лично сум целосно сигурен во резултатите од референдумот“, уверува политикологот.

ВАЖНО!!! Почитувани читатели на МКДПресс, ограничени сме поради нашите позиции! Пристапете директно на страницата www.mkdpress.eu . Споделете на вашите профили, со пријателите, во групи и на страници. На овој начин ќе ги надминеме ограничувањата, а луѓето ќе можат да стигнат до алтернативното гледиште на настаните!?
Можеби ќе ти се допаѓа