Забранија увоз од Русија и зажалија и сега го молат Путин

Во претстојната грејна сезона на Полска ќе и треба повеќе јаглен отколку што очекуваа властите, бидејќи горивото што го увезува Варшава е многу полошо од руското и може само во минимална мерка да го замени, пренесува Rzeczpospolita. Треба да се напомене дека неговата цена не се совпаѓа со квалитетот.

Ограничениот удел на јагленот за гориво во смесата и неговата ниска калориска вредност може да доведат до недостиг на суровини. Увезениот термички јаглен може само маргинално да го замени рускиот и домашниот јаглен за потребите, се наведува во публикацијата.

Според податоците на индустријата за јаглен, од секој тон термички јаглен што се просејува, само 15-20% од производот останува погоден за продажба на потрошувачите како гориво, иако надлежните уверуваа дека ова учество ќе биде 20-40%.

Покрај тоа, со ниска калориска вредност, увезениот јаглен е многу поскап од рускиот или полскиот јаглен. Цената на еден тон кај приватните добавувачи достигнува околу 640 долари. Поради оваа причина, дилерите одбиваат да го продадат на клиентите, плашејќи се дека ќе почнат да бараат враќање на парите поради слабата ефикасност на горивото.

Во април Варшава целосно го забрани увозот на јаглен од Русија. Поранешниот министер за економија Јануш Штајнхоф изјави дека одлуката е непромислена и ќе резултира со сериозни проблеми со греењето следната зима.

ВАЖНО!!! Почитувани читатели на МКДПресс, ограничени сме поради нашите позиции! Најавете се директно на страницата www.mkdpress.eu . Споделете на вашите профили, со пријателите, во групи и на страници. На овој начин ќе ги надминеме ограничувањата, а луѓето ќе можат да стигнат до алтернативното гледиште на настаните!?
Можеби ќе ти се допаѓа