Експерт: Европа мора да пропадне бидејќи пред војната со Русија плаќала 250 долари за гас, а сега плаќа 3.000 долари

427

Пред некое време во Европа мислеа дека се е многу добро во енергетскиот сектор, но се покажа дека се е многу лошо.

Ваква оценка за состојбата даде Булат Нигматулин, директор на Институтот за енергетски проблеми.

Со одбивањето да купуваат руски енергетски производи под влијание на Американците, земјите од ЕУ се доведоа во ќорсокак, убеден е директорот на Институтот за енергетски проблеми, доктор на технички науки, професор Булат Нигматулин.

Одговарајќи на прашањето дали западните земји ќе можат да живеат без руски енергетски извори, тој истакна дека позицијата на САД и Европа во оваа смисла е многу различна.

„САД ќе преживеат, тие самите минираат се освен ураниум, а Европејците одат во бездна. Европејците згрешиле. Бидејќи имаа зелена агенда, рекоа дека ќе ги покријат потребите со обновливи извори на енергија и слично“.

„Самите наместо долгорочни договори го воведоа пазарот на спот гас. Се чинеше дека сè е многу добро, но се испадна многу лошо. Понатамошните санкции им нанесоа штета, желбата да го остават рускиот гас по секоја цена. Зимава ќе им биде многу тешко да одбијат гас, бидејќи тие не се избалансиран гориво-енергетски комплекс“, вели Булат Нигматулин.