„Ќе бидеме стрелани како патки“ – полски генерал

233

Опремувањето на полската армија со најсовремена опрема нема да направи малку доколку таа нема соодветна воздушна одбрана. Ваква загриженост изрази полскиот пензиониран генерал Миечислав Бенек.

Во етерот на полското радио Ток.фм, борбениот генерал Бенек, кој своевремено учествуваше во мисиите на НАТО во Сирија, Босна и Херцеговина, Западна Сахара и Турција, ги критикуваше плановите на полското Министерство за одбрана за модернизација на армијата.

Според генералот, набавките што ги најави министерот Мариуш Блашчак оставаат впечаток дека за само неколку години „полската армија ќе има моќна сила способна да ги спречи агресивните планови на Путин“ . Сепак, постојат сомнежи дали се ќе оди според планот, предупредува Миечислав Бенек.

„Прогласените воени програми не само што се многу скапи, туку и нивната реализација ќе трае до 10 години. Згора на тоа, дури и да е можно да се спроведат и да се снабдат полските војници со илјадници модерни оружја, не смееме да заборавиме на заштитата на оваа огромна маса трупи од воздух. И тука имаме проблем. Без противвоздушна покривка, кога ќе поставиме борбени бригади на терен, непријателот ќе пука во нив како патки!

 

Можеби ќе ти се допаѓа
My Blog