Шефот на ЦЕНТРАЛНАТА БАНКА НА ПОЛСКА: Германија сака да ни ја украде земјата и да ја врати изгубената територија

134

Берлин сака да ја потчини Источна Европа и да ги врати изгубените земји, тврди шефот на полската централна банка

Берлин има планови да ја потчини Источна Европа и има планови за земјите што ги изгуби во минатото, тврди Адам Глапински, шеф на Националната банка на Полска, додавајќи дека неговата земја стои како бедем против тие амбиции.

Глапински даде мрачно предвидување за актуелната дипломатска конфронтација на Варшава со Берлин во интервју за Газета Полска, објавено денеска.

Од обединувањето на Германија во 1990 година, стратешката цел на Берлин е „во некоја форма да ги врати своите поранешни земји, кои сега се во полските граници, и да го потчини целиот појас меѓу Германија и Русија“, рече полски официјален претставник.

Германската визија за иднината на Европа е „соработка на две империи: руската и германската, со земји во средината кои спаѓаат во сферите на влијание на двете сили“, додаде Глапински. Брегзит отвори прозорец на можности за тоа, смета тој.

Можеби ќе ти се допаѓа
My Blog