Украинките мора да се пријават за воена служба од 1 октомври

31

Украинките кои се регрути мора да се пријават за воена служба од 1 октомври, но нема веднаш да се применат казнени мерки за оние кои нема да го сторат тоа, пренесува РИА Новости, повикувајќи се на украински медиуми.

Претходно Генералштабот на украинската армија соопшти дека жените ќе бидат вклучени во воената евиденција само со нивна согласност.

„Жените регрути ќе треба да се пријават за воен рок од 1 октомври. Станува збор за државјани на Украина чии специјалности се вклучени во списокот на регрути. Строги санкции нема веднаш да се применат за жените кои не се регистрирале“, објави УНИАН, мислејќи на Фјодор Вениславски, член на Комитетот за национална безбедност на Врховната Рада на Украина и не.

Можеби ќе ти се допаѓа
My Blog