Од септември летово по втор пат може да застанат возовите за Калининград и тоа не само товарните, туку и патничките. Причината е што литванската банка одбива да прифати транзитни плаќања. Претходно, Литванија ја блокираше комуникацијата со Калининград, повикувајќи се на санкциите на ЕУ. Меѓутоа, тогаш прашањето беше решено на ниво на Брисел. Дали сега ќе биде можно да се спречи повторување на копнената блокада на Калининград?

Валерија Кигуолене, претставник на Литванската банкарска асоцијација, во понеделникот рече дека единствената финансиска институција преку која досега се плаќаа за транзитот во Калининград ги замрзнува односите со Русија. „Шеулајбанк“ од денеска го прекинува платниот промет со Русија во рубљи, а од 1 септември во сите валути. Клиентите се информирани за ова однапред“, рече Кигуолен.

Плановите на Scheulaybank станаа познати на крајот на јули, а прес-службата на регионалната влада на Калининград истовремено предупреди дека прекинот на активностите на банката со Русија може да доведе до суспензија на транзитот.

Сè уште не е јасно како ќе постапи Вилнус по 1 септември, изјави Дмитриј Лисков, шеф на прес-службата на владата на Калининградската област. „Од една страна, Европската комисија даде и писмени објаснувања и даде изјави во печатот дека плаќањето на транзитот во Калининград преку литванска банка не е кршење на режимот на санкции. И до средината на јуни, литванските банки – иако во тоа време веќе беа на сила пакетите санкции – работеа совршено во нашиот регион, а никој во Европската унија не поднесе никакви тврдења против нив, се сеќава Лисков.

Од друга страна, литванската влада сега тврди дека ништо не може и дека задачата на руската страна е да најде начин да ги плати литванските банки, вели изворот. Според шефот на прес-службата во Вилнус, тие зазеле чудна позиција. „Сите можни опции за плаќање на нашиот транзит, кои сега се бараат, систематски, под измислени изговори, се откажуваат“, додава тој.

„Всушност, литванските железници заработуваат многу добри пари од транзитот во Калининград. Но, сега во Вилнус ни велат: не сакаме да прифаќаме плаќања во рубли, нема да работиме со такви или такви конкретни договорни страни, не можеме да ги напуштиме филијалите на литванските банки во регионот Калининград. Им нудиме да работат преку руска сметка, тие одговараат: литванското законодавство не ни дозволува да го правиме тоа. Па колеги, поправете го вашето законодавство“, збунет е шефот на прес-службата. Лисков сепак е оптимист: „Сигурен сум дека ќе се најде некаков механизам“.

Оптимист е и економистот Антон Лубич, според него, може да се најде компромисна шема за плаќање – на пример, преку банки или компании во трети земји. „Тоа би било желба на партиите. Можна опција е европските компании кои имаат долгови кон Русија да плаќаат транзитни операции со Калининградската област на сметка на нивниот долг. И тогаш руските компании ќе компензираат“, предлага Лубич. Меѓутоа, по желба, литванските власти можат да ја прекинат оваа шема.