ЗАПОЧНА СУДЕЊЕТО НА СТРАНСКИТЕ ПЛАТЕНИЦИ ВО ДОНЕЦК: Хрватот Вјекослав Пребег и уште четворица се изјаснија за невини!

55
Тие се товарат по неколку точки од обвинението

Во Доњецк почнува судењето на британските доброволци, шведски и хрватски државјани во случајот со „платенички активности“. Во понеделникот во Доњецк започна судењето на британските државјани, како и на еден шведски и еден хрватски државјанин, обвинети дека им се придружиле на украинските вооружени сили како платеници.

На видеото се гледаат британските државјани Џон Хардинг, Ендрју Хил и Дилан Хили, како и шведските и хрватските државјани Матијас Густафсон и Вјекослав Пребег во судницата.

Обвиненијата против нив се движат од „учество во непријателства како платеници и обука за насилно преземање“ до „помагање, поттикнување и регрутирање платеници за учество во вооружен конфликт“. Сите се изјаснија дека не се виновни по обвиненијата.

Вјекослав Пребег
Фото: Ројтерс

Обвинетите би можеле да се соочат со смртна казна според законите на самопрогласената Народна Република Доњецк, соопштија од главниот обвинител.