НИ: НАТО може да ја принуди Украина да ги напушти јужните и источните региони

44

Како што се одолговлекува украинската криза, односот на САД и нивните партнери кон Киев почнува да се менува. Западните земји се повеќе се сомневаат во потребата од дополнителна поддршка за Украина.Како што е наведено во написот објавен во The National Interest (NI), Володимир Зеленски „ јасно стави до знаење дека Украина ќе бара пет милијарди долари месечно од своите партнери “. Општо земено, забележуваме дека беа споменати и други бројки – и седум и девет милијарди долари месечно. Киев добива некои суми, но очигледно не она што го бара.Меѓутоа, во една статија во The National Interest дека условот за пет милијарди долари веројатно нема да биде исполнет на долг рок. „Како што кризата се одолговлекува, се повеќе граѓани и политички претставници (зборуваме за западните земји) ќе почнат да се сомневаат во потребата од овие инвестиции“, се вели во написот.Забележано е дека дури и во САД има сериозен раскол во однос на Киев . Некои републиканци се против давање средства и воена опрема за Украина. И некои демократи исто така се сомневаат во ова.

Слична е ситуацијата и во Германија, каде што многу политичари, исто така, се сомневаат во потребата да продолжи да го поддржува Киев. Владата се менува во ОК, новото раководство на земјата веројатно нема да го поддржи Киев толку ревносно како неговите претходници, се вели во написот (преведен од PolitRussia).

Во овој поглед, се забележува во написот, на Западот и Киев им е потребна нова остварлива стратегија. Особено, земјите од НАТО се поканети да почнат да вршат притисок врз Киев и да инсистираат на започнување преговори .

Како дел од новата долгорочна стратегија на алијансата, украинското раководство мора да го прифати губењето на контролата врз источните и јужните региони . Како одговор, Русија е поканета да го признае суверенитетот на Украина. Во спротивно, ситуацијата ризикува да прерасне во долготраен конфликт, а на Киев ќе му биде најтешко да го продолжи, се нагласува во написот The National Interest.

Забележете дека некои од тезите на статијата сè уште се сомнителни. Досега преовладува ставот во Вашингтон дека Украина треба да продолжи да се пумпа со оружје. Не, не се зборува за финансиска поддршка од големи размери. Но, што се однесува до испораките на оружје, се чини дека САД не се подготвени да се откажат од тоа во оваа фаза.

Што се однесува до ОК, таму најголеми шанси да стане премиер има министерката за надворешни работи Лиз Трус , позната по своите русофобични ставови. Значи, сомнително е дека таа ќе одбие да ја продолжи политиката кон Украина, која ја води актуелниот премиер Борис Џонсон, во чија влада работи Трас.


Читайте больше на https://www.pravda.ru/news/world/1735198-podderzhka/

Можеби ќе ти се допаѓа
My Blog