НАТО ПРЕД ОПАСНА ДИЛЕМА: Мора под итно да ја смени стратегијата во Украина, сега имаме една главна цел! ВИДЕО

100

На Запад созреа разбирањето дека е неопходно значително да се зголемат инвестициите во украинската одбрана за НАТО да не биде принуден да влезе во директен конфликт со Русија.

Има еден случај кога Русија би можела да употреби нуклеарно оружје. Ако украинската контраофанзива би била премногу успешна и ако украинските вооружени сили би ја вратиле територијата освоена од Русија. Не треба да чекаме да се случи таков нуклеарен напад пред да реагираме со вжештени глави. Трезвено и ладно треба да размислиме што да правиме во тој случај. Дали е ова моментот НАТО директно да се вклучи во конфликтот? Како да се одговори? – прашува пензионираниот генерал и еден од поранешните команданти на британските вооружени сили Сер Ричард Баронс во својата статија за британски Тајмс. Според него, одговорот би можеле да го знаеме многу брзо – можеби веќе следната пролет.

Минатонеделните извештаи од теренот покажуваат дека војната во Украина не покажува знаци на замор, иако е влезена во фаза на борби за да се истроши непријателот. Се очекува веќе во септември Русија официјално да објави дека ја припојува окупираната територија во Донбас. Оваа одлука е уште еден сигнал дека Русија е решена да остане таму каде што е. Подеднакво, нејзината одлука е дополнителен сигнал дека украинската страна, незагрижена од шестмесечниот конфликт, ќе се обиде да ги протера руските војници од територијата што ја освоија од 24 февруари. Нејзиното раководство со недели вели дека нема да ги признае за изгубени териториите што ги изгуби од 24 февруари. Војната, сега кога рамката веќе се отвора, може да трае со години.

Завојуваните страни почнаа да се подготвуваат за долга, крвава и тешка зима. Во тек се обиди да се обезбедат најповолните позиции за новото, обновено коло кое започнува следната пролет. Според мислењето на британскиот генерал Барони, изразено во опсежна анализа во британскиот Тајмс, ниту Русија не се откажува од своите цели. По застојот на офанзивата во раните фази на конфликтот, Москва би можела повторно да се обиде следната година или една година подоцна да го преземе Киев, според Барони. Поуката од анексијата на Крим во 2014 година е дека нема да биде доволно да се сака да се прекине борбите од хуманитарни или економски причини, вели тој.

Можеби ќе ти се допаѓа
My Blog