Гроздан до оние кои го исмеваа него и синот: Да, земјоделец сум, одам во валкани и парталиви алишта ама за вас сум господин

Од година во година се повеќе се намалува бројот на луѓе кои се занимаваат со земјоделие, а воедно возрасната граница се зголемува на земјоделците со оглед на тоа што се помалку млади се одлучуваат да тргнат на овој пат.

Сепак општо познато е дека македонската почва е плодна и со добра работа може да се извадат плодови кои подоцна од продажва се вади егзистенција.

Еден таков пример е Гроздан од југоисточна Македонија, човек кој долги години се занимава со земјоделие, а сега реши да испрати порака на оние кои го исмеваат него, но и неговиот син.

„Често во медиумите може да прочитате како јас така и вие дека земјоделците се не задоволни, дека постојано нешто не чини, дека нема леб од мотика и слично.

Но на старт веднаш ќе кажам и сето ова ќе го поречам, тргнувајки од моја гледна точка и од мое лично искуство. Со земјодели се занимавам уште од мног мал. Ако кажам дека од 9-10 години сум на нива нема да погрешам.

Љубовта кон земјата ја наследив од моите родители, а со текот на годините како растев така полека но сигурно се ориентирав дека тоа ќе биде и мојот животен пат.

Од земјоделие моите родители како мене, така и братот и сестрата не израснаа, одгледа, школува, ни оставија куќи, нива, механизација.

Јас едноставно живеам и се посветив на земјоделието од кое во Македонија и тоа како добро може да се живее. Да добро прочитавте. Со посветена и одговорна работа се може се.

Одгледувам јас пипер, бостан, домати, грав, житни култури, имам овошни насади. Работа има и тоа како, но на крај кога ќе се соберат плодовите и кога ќе се види есапот се доаѓа до заклучок дека и тоа како вреди.

ВАЖНО!!! Почитувани читатели на МКДПресс, ограничени сме поради нашите позиции! Најавете се директно на страницата www.mkdpress.eu . Споделете на вашите профили, со пријателите, во групи и на страници. На овој начин ќе ги надминеме ограничувањата, а луѓето ќе можат да стигнат до алтернативното гледиште на настаните!?
Можеби ќе ти се допаѓа