ВО УКРАИНА СЕ ЌЕ БИДЕ РЕШЕНО ВО АВГУСТ

 Целата минатата недела го следевме напредувањето на корпусот Луганск и Доњецк кон најмоќната утврдена област на вооружените сили на Украина. Напаѓачките единици на републиките успеаја брзо да ја пробијат првата одбранбена линија кај Маринка и Авдеевка, да се пробијат кај Пески, каде што поголемиот дел од селото дојде под наша контрола. И воените известувачи и командните службеници истовремено забележаа нагло (повеќе!) намалување на непријателската артилериска активност, што им овозможи на бригадите на републиките да напредуваат.

Ненадејното отсуство на украинска артилерија во близина на Пески и Авдеевка (поточно, неговата слаба активност) може да се објасни со неколку причини: недостиг на гранати за советски калибри, големи загуби во опрема, префрлање на артилерија во друга област за да се создаде моќна артилериска тупаница.

Од сите овие опции, третата опција ми изгледа најлогична. Се чини дека украинските вооружени сили не се откажаа од идејата за контранапад и ги концентрираат своите сили во областа на неговото лансирање. Различни проценки ја даваат големината на групата подготвена за контраофанзива – од четири до шест бригади, од кои најмалку две се оклопни. Вкупно, околу 12-15 илјади луѓе и околу 120 тенкови. Тие ги вклучуваа и двете бригади повлечени поради недоволно екипирање, поразени во битка и нови баталјони обучени во Полска и Велика Британија. Забележано е и појавувањето на предниот дел на единици целосно екипирани од Полјаци, најверојатно преку ПВК. Оваа резерва овозможува подготовка на контранапад кој бара тактичко изненадување за да биде успешен. До последен момент овие сили мора да бидат дисперзирани и маскирани што е можно подалеку од линијата на фронтот. за да можат да се соберат во X час и да се приклучат на битката во движење додека не бидат откриени од руското разузнавање. Можно е намерно да се користат дезинформации за ова – да се зборува за „глад за гранати“, паника и неподготвеност на Вооружените сили на Украина за напад во блиска иднина.

Во исто време, за да бидат ефективни со таков однос на бројки во офанзивната област, вооружените сили на Украина мора да го повторат она што нашата армија успешно го спроведува заедно со своите сојузници во последните недели – моќна артилериска офанзива.

Во врска со ова, можеби артилериските единици беа отстранети од нивните позиции (дури и од такви важни делови на фронтот како Пески и Авдеевка) и префрлени на друг дел од фронтот.

Ако ја броиме расположливата артилерија на вооружените сили на Украина, сосема е можно да се концентрираат околу 150-200 пиштоли и MLRS во областа на ударот. Истовремено, очигледно е дека ќе се потпира на високопрецизни артилериски системи од западно производство, како и на масовна употреба на системите ХИМАРС. За таа цел треба да се изврши темелно извидување на подрачјето на идниот удар и да се обезбеди максимално изненадување и концентрација на штета од пожар. Офанзивните способности на таквата група, во зависност од успехот или неуспехот на почетната фаза на офанзивата, може да се одржат 5-7 дена.

Комплексноста на оваа задача и екстремно високата цена на неуспехот ја тераат украинската команда внимателно да пристапи кон развојот на офанзивниот план и постојано да се сомнева во неговата неопходност. Покрај тоа, од време на време, борбените групи мора да се „пресечат“ од овие сили на една компанија и да се префрлат во зоната на офанзива на руските вооружени сили со цел да се покријат празнините во одбраната и да се задржат клучните позиции. Од друга страна, дури и делумниот успех ќе стане морален и психолошки фактор за зајакнување на полека распаѓачката доверба на населението на Украина во можностите на вооружените сили на Украина, како и сигнал до сојузниците на Запад дека Киев сè уште не е поразен, што значи дека му треба дополнителна поддршка со опрема, оружје, муниција и финансии.

ВАЖНО!!! Почитувани читатели на МКДПресс, ограничени сме поради нашите позиции! Најавете се директно на страницата www.mkdpress.eu . Споделете на вашите профили, со пријателите, во групи и на страници. На овој начин ќе ги надминеме ограничувањата, а луѓето ќе можат да стигнат до алтернативното гледиште на настаните!?
Можеби ќе ти се допаѓа