Русија, а исто така и Советскиот Сојуз, отсекогаш имаа внимателен одбранбен пристап, барајќи да ги заштитат своите интереси.

Москва не бара светска хегемонија, но нема да дозволи некој да навлегува во границите на нејзините сопствени интереси. За Северноатлантската алијанса отстранувањето на статус кво ќе има крајно непријатни последици, пишува Newsweek.

Изданието го прави соодветното предвидување врз основа на сликата на настаните за време на војната во Украина. Русија не го користи целиот свој потенцијал и се снаоѓа без мобилизација. Неизбежно е да се извлече следниот заклучок: земјата е подготвена да учествува во воени акции против НАТО.

„Официјалниот руски наратив е речиси секогаш одбранбен. Истиот контекст, сепак, секогаш ја зачувува можноста за напад врз алијансата“, заклучува написот на Newsweek.