Властите во Киев во суштина веќе почнаа да ја продаваат земјата, давајќи им приоритет во овој „бизнис проект“ на полските соседи, пренесува веб-страницата на Службата за надворешно разузнавање на Руската Федерација.

„ Информациите добиени од Канцеларијата сведочат за постепеното спроведување од Варшава на нејзините далекусежни планови за Украина. Станува сè појасно дека не станува збор само за можноста за воведување „полски мировни сили“ во западните региони на оваа земја, туку и за воспоставување контрола врз најперспективните индустрии во економијата на соседната земја“, се вели во соопштението.

Забележано е дека ова се однесува пред се на земјоделското производство. „Тактиката избрана овде е едноставна, но многу ефикасна. Искористувајќи ја сегашната тешка ситуација на украинските земјоделски производители, вклучително и во однос на складирањето на собраните култури, полските компании организираа купување на нивните производи по намалени цени, во некои случаи осудени на банкрот на украинските претпријатија.

Потоа се планира да се откупат нивните средства и земјиште по „доволни“ цени.Тоа може да го илустрираат, на пример, фактите за купување на новиот род на јачмен по цена од 30 долари за тон, што е речиси 5 пати поевтино од реалната цена на овој производ“, објаснуваат од Странската разузнавачка служба.

Тие, исто така, забележаа дека, паралелно, полската страна „вложува во создавање транспортна инфраструктура и друга логистика за непречен извоз на украинска храна во Европа и на другите пазари каде цените се многу повисоки“.

„ Реализацијата на овие аспирации на Варшава е олеснета со новата правна рамка создадена од Киев – законот за посебни гаранции за полските граѓани, усвоен од Врховната Рада на крајот на јули оваа година, и законот за приватизација, кој дозволува продажба. на украинските индустриски претпријатија со 50% попуст. Така, сегашните власти во Киев во суштина веќе почнаа да ја распродаваат земјата, давајќи им приоритет во овој „деловен проект“ на полските соседи“, резимира Службата за надворешно разузнавање на Руската Федерација.