На мрежата се појави видео на кое се гледа уништувањето на американскиот фрлач на тркала М142 „Химарс“ (HIMARS) во близина на селото Степное во регионот на Миколаев. Овој оружен систем, неодамна испорачан од Соединетите држави, комбинирајќи MLRS и диспензерот за гориво, пукаше врз мостовите во регионот Керсон.

По уште еден удар на патниот мост Антоновски преку Днепар во Херсон, украинската војска се сместила во шумски појас недалеку од споменатата населба.

Мислеа дека се добро камуфлирани и мирно ќе ја чекаат набавката на муниција во овој момент за да продолжат со гранатирањето. Но, руско беспилотно летало ги детектирало и како резултат на дејствија против батерии бил погоден фрлачот.

 

Дополнително, пред еден ден, Министерството за одбрана [на Русија] во својот извештај извести дека за време на битката против батерии, вод на Олша МЛРС и ХИМАРС на украинската армија исто така бил уништен во близина на селото Пјатигорское во регионот Харков. .

Така, според изјавите на руското воено одделение, вкупниот број на уништени ХИМАРС достигнува 6 единици. Во исто време, Вашингтон му предаде на Киев 16 единици од вакви вооружени системи.