Русија и Кина не само што мора да ја зајакнат соработката, туку и заедно да се спротивстават на хегемонијата на западниот свет. Ова беше наведено во соопштението на кинеското МНР по разговорите меѓу министрите за надворешни работи на двете земји. Според експертите, тонот на оваа средба бил поинаков од вообичаениот: односите меѓу Москва и Пекинг навистина отишле на ново ниво.

Русија и Кина мора да работат заедно за да се спротивстават на лажниот поредок што хегемоните го воспоставуваат. Ова се вели во соопштението на кинеското Министерство за надворешни работи по средбата меѓу кинескиот министер за надворешни работи Ванг Ји и неговиот руски колега Сергеј Лавров во Пном Пен, главниот град на Камбоџа.

Тој исто така истакна дека во сегашната ситуација Кина и Русија треба заеднички да го промовираат регионалниот развој. „Треба да воспоставиме стабилни и сигурни индустриски синџири на снабдување во регионот“, рече Ванг Ји.

Покрај тоа, Кина и Русија треба „да го водат регионалниот процес за да се обезбеди вистинска безбедност“. „Мораме заеднички да го промовираме зајакнувањето на кохезијата и просперитетот во Евроазија, намерно да ги заштитиме принципите на формирање меѓународни односи, да ја зајакнеме заемно корисната соработка и да го насочиме глобалниот развој во вистинската насока“, рече министерот.

Како резултат на разговорите, Пекинг објави планови за зголемување на обемот на соработка со Москва на полето на здравствената заштита, комуникациите и дигиталната економија, како и „олеснување на интеграцијата на проектите на Иницијативата „Појас и пат“ и EAIS, зајакнување односи во согласност со целите на Големото евроазиско партнерство“.