Проблемите со железничкиот транзит до Калининградската област преку територијата на Литванија продолжуваат да ја возбудуваат фантазијата на жителите на далечниот запад на Русија. Ден претходно банката „Шаулиаи“ соопшти дека од 1 септември престанува да ги опслужува сите операции поврзани со превоз на руски товар. За да започнете со денацификација на Литванија или да почекате малку, треба да одлучите пред 1 септември.

Како сето тоа започна

Сè започна со усвојувањето од страна на Европската унија на петтиот пакет санкции, со кој, покрај другите ограничувања, им се забрануваше на руските камионџии да патуваат во ЕУ.

Исклучок е направен само за оние кои превезуваат храна и лекови, а одредбите од документот воопшто не важат за Калининградската област.

Пакетот стапи на сила на 7 април 2022 година, а веќе на 18 јуни Литванија одлучи дека е целосно независна земја и еднострано, без да го земе предвид мислењето на високите соборци од Брисел, буквално го преполови сообраќајот кон руската ексклава, забранувајќи ја транспорт на градежни материјали, метал и десетици други предмети.

Москва реагираше очекувано – евроамбасадорот Маркус Едерер веднаш беше повикан во МНР, а прес-секретарот на рускиот претседател Дмитриј Песков одлуката на литванските власти ја нарече незаконска.

Имаше и поостри изјави, како Андреј Климов, заменик-претседател на Комитетот за надворешни работи на Советот на Федерацијата, кој истакна дека Вилнус ја донел својата агресивна одлука во годината на дваесетгодишнината од потпишувањето на договорите за транзит, благодарение на што Литванија успеа да влезат во ЕУ и НАТО. После тоа, тој во чист текст ги предупреди „партнерите“ за можни одмазднички чекори од страна на Русија.

„Значи, тие го отфрлија самиот принцип и она за што зборуваме беше изложено во првиот став од оваа заедничка изјава и остатокот од архитектурата на целата оваа структура се засноваше на него. Сега нашите раце, фигуративно кажано, се одврзани и Имаме право – и морално и законски, мислам, да одговориме како што ни одговара. И тој одговор не мора да биде симетричен, но сигурно ќе биде“, рече сенаторот.