ПРАШАЊЕТО СО ТАЈВАН Е ПОВАЖНО ОД УКРАИНСКАТА КРИЗА Експерти за важноста на Тајпеј за Кина НЕШТО ГОЛЕМО ЌЕ СЕ СЛУЧИ ВО СЕПТЕМВРИ

99

Еден ден по заминувањето на лидерката на американскиот Конгрес Ненси Пелоси, атмосферата во Источна Азија изгледа никогаш повеќе напната. Кинеската армија започна големи воени вежби во морињата околу Тајван со употреба на боева муниција и наводно лансирала дури 11 балистички ракети во околината на тој остров.

Пет проектили исто така паднаа во областа на ексклузивната економска зона на Јапонија, што доведе до искри во односите меѓу Пекинг и Токио.

На оваа тема во студиото зборуваа: Воислав Лалиќ, поранешен дописник на Танјуг од Турција, Александар Цветковиќ, директор на Српското движење за обнова и д-р Сања Арежина, политиколог и автор на книгата „Кина во Европа“.

Тајван
ФОТО: ТЕЛЕВИЗИЈА КУРИР

– Ова е исклучително чувствително прашање, па дури и ја надминува украинската криза. Тајван е сламката во оваа приказна. Воената стратегија на Кина е таква што сите важни кинески стратези рекоа дека контролата на првиот синџир острови е од суштинско значење за безбедноста на Кина. Тајван е и економски важен за Кина. Тајван е еден од најголемите производители на полупроводници. Тајван има повеќе од 10.000 компании отворени во Кина. Не им се допаѓа овој конфликт. Тајван е исто така важен за САД. Важен е и чинот од 1979 година. Во септември во Тајван треба да се одржи собрание на сите демократии и демократски движења во светот. Во март и април Дејмон Вилсон беше во Тајван, тој е претседател на Демократскиот фонд, кој ги организираше тие познати портокалови револуции. Сега го споредуваат со Украина – изјави д-р Сања Арежина, политиколог и автор на книгата „Кина во Европа“.

Можеби ќе ти се допаѓа
My Blog