Гир: Доколку не го промените Уставот, процесот на пристапување кон ЕУ запира

241

Република Македонија мора да ја исполни обврската што ја презеде кон Бугарија – да го промени уставот. Во спротивно, процесот на приклучување запира. Ова го изјави европскиот амбасадор Дејвид Гир во интервју за македонскиот Канал 5.

Дејвид Гир, амбасадор на ЕУ во Република Македонија, фото: https://www.eeas.europa.eu/north-macedonia/about-ambassador_en?s=229

Според него, релативно е нормално да има разлики во пристапните документи на РСМ Македонија и Албанија, а напредокот во преговорите зависи само од дадената земја.

„Во овој случај се сведува на ова, минатата недела ја имавме таканаречената меѓувладина конференција, со која го започнавме процесот. Сега го започнавме процесот на скрининг. На крајот од овој процес, Македонија ќе ја има втората меѓувладина конференција, а за да ја одржи треба да ја исполни обврската што ја презеде кон Бугарија – да го промени уставот за да има јасна дефиниција за лицата и граѓаните кои се идентификуваат како Бугари, во одбрана на самиот устав. “, објасни Гир.

За промената на македонскиот устав и што ќе се случи ако тоа не се случи, евроамбасадорот нагласи дека тогаш најверојатното сценарио е процесот да запре таму.

„Промената на уставот е суверена одлука на оваа земја. Но, земјата веќе има добри резултати во меѓуетничките односи и доколку се направи оваа промена, дополнително ќе се консолидира напредокот постигнат во оваа област. Ако промената на Уставот не се случи, би рекол дека најверојатното сценарио е процесот едноставно да запре таму. Со други зборови, скринингот ќе продолжи до одреден момент и потоа ќе престане да чека државна акција“, рече Гир, појаснувајќи дека тоа е не затоа што трета земја стави вето, туку затоа што самата држава одлучи да се откаже од своите обврски во врска со ова прашање.

Тој објасни дека има две фази во процесот на скрининг. Првата фаза се нарекува Објаснувачки скрининг и ова е кога Европската комисија заедно со Македонија и Албанија го разгледуваат целиот процес и ќе видат што треба да се направи во текот на овој процес. Потоа следува втора фаза или Билатерален скрининг, за кој вели дека е многу структуриран и интензивен и кој може да потрае вкупно 14 до 16 месеци и во кој Европската комисија ги разгледува нормите и законодавството што е во сила во Македонија и во Албанија. ги разгледува празнините, идентификува каде треба да се пополнат овие празнини и одредува кои метрики треба да се исполнат за да се напредува.

Можеби ќе ти се допаѓа
My Blog