Дали Путин ќе ја нападне Европа? Кинеските аналитичари предвидуваат дека на 21 јули Русија ќе одлучи за судбината на Европа

Судбината на Европската унија и нејзината валута ќе се решава на 21 јули. Ова го предвидуваат аналитичарите на кинеското издание на Сина. 

Овој ден – 21-ви, Европа го чека нервозно. Факт е дека во тој четврток ќе се случат два важни настани кои ќе се одразат на европската валута и на животот на целата популација на ЕУ.

 

Прво, датумот на предвидување ќе го види првото зголемување на каматните стапки од страна на Европската централна банка по една деценија. Сепак, овој план е добро познат и на некој начин веќе прифатен на пазарот.

Вториот настан е многу поважен – тогаш треба да заврши поправката на гасоводот Северен тек 1.

Како резултат на работата на гасоводот, се намалија испораките на гас за земјите од ЕУ, кои едвај преживеаја. Сега европските земји стравуваат дека Русија нема да ги зголеми испораките на претходното ниво или дури да го запре снабдувањето со гас.

„За еврото, прашањето дали важниот руски гасовод повторно ќе се отвори според планираното може да биде поважно од зголемувањето на каматните стапки“, објаснуваат аналитичарите на Сина.

Денеска не се знае дали Русија навистина ќе продолжи со испораките на сино гориво во Европа, а многу европски експерти отворено зборуваат за ризик од целосно затворање на гасоводот. Таквото сценарио ќе доведе до нагло зголемување на цените на енергијата и може да предизвика рецесија. Ова ќе се претвори во големи проблеми за еврото, кое веќе се движи на работ на паритет со доларот и ризикува да изгуби до 10% од својата сегашна вредност.

 

„21. Јули е критичен ден и изгледите за снабдувањето со природен гас се поважни од плановите на Европската централна банка“, рече Каспар Хенсе, висок менаџер во BlueBay Asset Management.

Авторите на Син веруваат дека во 21 век Русија, која одлучува дали гасот ќе се испушта преку гасоводот, ќе одлучи за судбината на Европа.

Почитувани читатели, на нашиот Telegram канал можете да ги следите нашите најдобри вести како и оние кои не ги објавуваме на други мрежи поради специфична содржина

ВАЖНО!!! Почитувани читатели на МКДПресс, ограничени сме поради нашите позиции! Најавете се директно на страницата www.mkdpress.eu . Споделете на вашите профили, со пријателите, во групи и на страници. На овој начин ќе ги надминеме ограничувањата, а луѓето ќе можат да стигнат до алтернативното гледиште на настаните!?
Можеби ќе ти се допаѓа