ДАЛИ АМЕРИКАНЦИТЕ СЕ ОТКАЖУВААТ ОД САНКЦИИ КОН РУСИЈА? „Не смееме да ја продлабочиме кризата, не можеме без руската нафта и мора да најдеме компромис“

222
 Американските функционери развиваат план за намалување на глобалните цени на нафтата кој никогаш досега не бил испробан, за да се спречи продлабочување на економската криза и недостиг на храна, пишува Њујорк Тајмс.

Тој план, како што се наведува, би бил во согласност со европските санкции и би овозможил одржување на испораките на руската сурова нафта на светските пазари по значително намалена цена.

Весникот наведува дека Белата куќа стравува дека новата серија европски санкции, чија цел е глобален прекин на протокот на руска нафта до крајот на годината, може да доведе до бројни скокови на цените на енергетските производи, што дополнително ќе ги загрози веќе оптоварените потрошувачи и ги туркаат САД и другите економии во светот во сериозна криза.криза и откажувања.