ПРЕСВРТ – Германија ги моли русите да го пуштат Северен Тек 2 ќе останеме без греење оваа зима

373

Пратеникот Ернст од Бундестагот вели дека поради неуспехот на санкциите, неопходно е да се започне Северен тек 2

Шефот на комисијата за енергетика и заштита на климата во Бундестагот, Клаус Ернст, во интервју за „Рајнише пост“ повика на почеток на преговорите за пуштање на гасоводот „Северен тек 2“ за снабдување на Германија со гас.

„Доколку е потребно, пуштете го Северен тек 2 во функција на ограничено време, ако снабдувањето со гас не може да се гарантира поинаку“, рече тој.

Дополнително, според пратениците, владите на земјите од ЕУ треба да ги преиспитаат енергетските санкции против Русија, бидејќи тие не го носат очекуваниот резултат.

Бавно се разбираат

„Напротив, овие мерки се корисни за Русија. Тие значат дека иако се прават помалку продажби, приходите од овие продажби се генерално повисоки“, објасни Ернст.

Тој додаде дека германската влада мора да обезбеди ограничување на цените на енергијата со зголемување на снабдувањето, вклучително и од Русија, бидејќи граѓаните и економијата на земјата се жртви на целосно неуспешната политика на санкции. Во овој контекст, неморално е да се задржат санкциите, заклучи Ернст.

Подоцна министерот за економија Роберт Хабек изјави дека опцијата за почеток на Северен тек 2 не е можна, бидејќи гасоводот нема пристап и е под санкции на САД.