Заменик-претседателот на Думата: „Западот ќе се отрезни само кога руската армија ќе пристигне на полската граница“

309

Сè додека руските трупи не стигнат до границата со Полска, Западот ќе остане заробен во сопствените клишеа за Русија и она што се случува во Украина.

Ова го изјави заменик-претседателот на Државната дума, шеф на руската делегација во ПС на ОБСЕ, Петар Толстој на прес-конференција во Москва.

 

„Јас сум за тоа да бидеме реални. Во денешниот свет, сферата на влијание е генерално политичка, дипломатска, тоа е диктирана од фактите, реалноста. Еве, излегувањето на руските вооружени сили на полската граница – тоа ќе биде реалност што секако ќе ја промени визијата за безбедност и соработка во Европа.

А пред тоа, да бидам искрен, мислам дека сите разговори, овие преговори, меѓупарламентарни средби и се останато, за жал, нема да бидат ефективни поради фактот што Западот е во заробеништво, додека не дојде оваа реалност. Имаат клишеа за нашата земја и за тоа што се случува во Украина. Затоа, кога има вистински факти, кога ќе дознаат што навистина се случува, сигурен сум дека ќе имаат поинаков однос кон ова“, рече Толстој.

Почитувани читатели, на нашиот Telegram канал можете да ги следите нашите најдобри вести како и оние кои не ги објавуваме на други мрежи поради специфична содржина