РУСКАТА ВОЈСКА РАНО УТРИНА ВЛЕГНА ВО СЕВЕРНОТО ПОДРАЧЈЕ НА ЛИСИЧАНСКА! Во тек е продорот кон строгиот ЦЕНТАР НА ГРАДОТ, ова е следната цел на нападот!

237
Рацијата следеше по жестоки улични борби

Руската армија, силите на чеченскиот SPECNAZ и вториот корпус на Луганската народна армија рано утринава влегоа во северните предградија на Лисичанск по жестоки борби и заземање на два помали града, Привољњи и Новодружеск .

Офанзивата на руските сили започна во четвртокот рано наутро со присилување на реката Северски Донец и заземање на нафтената рафинерија и помалите села.Во петокот, по падот на Привољњи, тие со тенкови се движеа кон Новодружск, каде во петокот вечерта се водеа жестоки борби. и во вечерните часови, така што милицијата ЛНР влегла во северното предградие Лисичанск.

Руските сили продолжуваат со пенетрацијата кон строгиот центар на градот, додека другата рака се движи кон Славјанск и Краматорск, кои се следната цел на нападот .

Со падот на Лисичанск и затворањето на бојлерот, кој е оддалечен помалку од осум километри, речиси 90 отсто од областа Луганск ќе биде под контрола на руската армија и оперативната група О.