Руските сили направија драматичен пробив – Закани од сите страни

245

Воената ситуација во Украина се уште е неизвесна. Но, по напредокот од последните недели, почнуваат да се појавуваат контурите на руската победа во битката за Донбас.

Како што пишува Index.hr, украинската армија, испадната во се помал дел од Луганск и Доњецк, се наоѓа во се понезавидна положба

Покрај големите загуби што ги трпат, пред се благодарение на артилериската, ракетната и воздушната супериорност на руската армија, единиците што го бранат Лисичанск, последниот голем град под украинска контрола во регионот Луганск, сега се загрозени од Русите од сите страни.

Украинската армија веќе се повлече од Северодонецк, по повеќенеделен отпор од повеќе од насилни артилериски, воздушни и пешадиски напади

Од ден на ден, сепак, станува сè поверојатно дека понатамошната одбрана на Лисичанск е исто така неодржлива. Во последните седум дена руските сили направија драматичен пробив во правец на Лисичанск од југ, од правец на Попасна.

За неколку дена освоиле и голем број мали градови и села, како Тошкивка, Устинивка, Хирска и Золота, од каде Украинците морале повторно и повторно да се повлекуваат за да не завршат опколени. Според некои информации, повлекувањето од градот веќе е во тек, а непријателските сили стигнале до рафинеријата на периферијата на градот, а наводно до стратешкиот пат Бахмут-Лисичанск.

Американскиот невладин Институт за проучување на војната (ISW) во својот најнов дневен извештај пишува дека руските сепаратистички претставници и проруските воени блогери известуваат за повлекувањето од вторникот, но дека засега нема официјална потврда.

Според сите сметки, ова е операција повлекување со борба, што значи дека повлекувањето обезбедува отпор и го покрива најголемиот дел од силите што се повлекуваат – исто како што тоа го направија во повлекувањето од Золота и Хирска. Се претпоставува дека тие ќе се повлечат во Северск, а можеби и до Словјанск и Краматорск на југозапад, и таму ќе се обидат да воспостават нова, поодржлива линија на одбрана.

И додека руските сили очигледно сакаат да ги заземат сите овие градови, украинската војска најверојатно има за цел да продолжи да ги истроши додека не кулминира целата офанзива – т.е. во лаички термини, додека напаѓачите не бидат принудени да запрат бидејќи веќе немаат доволно борба -способни единици да продолжат.офанзивна акција.

Според некои извештаи, повлекувањето од градот е веќе во тек, при што непријателските сили стигнале до рафинеријата на работ на градот, а наводно и до стратешкиот автопат Бахмут-Лисичанск.