„КИЕВ Е МАЈКА НА РУСКИТЕ ГРАДОВИ! Путин го испрати ПОСЛЕДНОТО ПРЕДУПРЕДУВАЊЕ до Украинците – Можат да го земат само тоа што го донесоа

Во 2021 година, рускиот претседател Владимир Путин напиша многу обемен и долг текст за односите меѓу Русија и Украина, со наслов „За историскиот сојуз на Русите и Украинците“.

Во авторски текст од 2021 година, рускиот претседател Владимир Путин ги анализираше вековните односи меѓу рускиот и украинскиот народ, тврдејќи дека Украина не може да ги присвои териториите што ги стекна со распадот на Советскиот Сојуз. Тој веруваше дека Украинците стануваат робови на САД и на Европската унија.

Во 2021 година, рускиот претседател Владимир Путин напиша многу обемен и долг текст за односите меѓу Русија и Украина, со наслов „За историскиот сојуз на Русите и Украинците“. Во овој текст тој се осврна на историјата на двата народа, а потоа ги наброја проблемите со кои се соочуваат во современиот свет.

Од сегашна перспектива, овој текст очигледно беше последното предупредување за Украинците пред да започнат голема воена офанзива врз оваа земја означена како „специјална воена операција“.

Во тој текст Путин изнесе неколку многу интересни ставови, кои денес можеа да се гледаат во сосема поинакво светло. Некои од нив би можеле да послужат и како објаснување за тоа како дошло до овој крвав конфликт.

Путин го започна текстот со приказна за братството на рускиот и украинскиот народ.

Русите , Украинците и Белорусите се потомци на Античка Русија, која беше најголемата држава во Европа . Словенските и другите племиња низ огромната територија – од Ладога, Новогород и Псков до Киев и Чернигов – беа поврзани со еден јазик (кој сега го нарекуваме стар руски). „економските врски, владеењето на принцовите од династијата Рурик. Духовниот избор на свети Владимир, кој беше и Новгород и Големиот војвода од Киев, сè уште во голема мера го одредува нашето сродство“, објасни Путин, додавајќи дека Киев е „мајката на руските градови“.

„ Киевскиот престол имаше доминантна позиција во Античка Русија. Ова е обичај од крајот на 9 век. Приказната одамна им ги донесе на потомците зборовите на пророкот Олег за Киев: „Нека биде мајка на сите руски градови“ .

Треба да го вратиш она што не е твое

Кога ја пребаруваше вековната историја на двата народи, Путин се осврна на независноста на Украина и спорната територија.

Сакате да воспоставите своја држава: само напред! Но, какви се условите? Ќе  ве потсетам на оценката на една од најистакнатите политички фигури во новата Русија, првиот градоначалник на Санкт Петербург Анатолиј Собчак. сподели следново мислење: републиките кои беа основачи на унијата, по откажувањето на Договорот за унија од 1922 година (30 декември 1922 година, претставниците на советските влади на Русија, Украина, Белорусија и Кавкаската Република излегоа на сцената на Московскиот театар Бољшој да прогласи формирање на нова земја која ќе стане глобална суперсила за помалку од две генерации – Сојуз на Советските социјалистички републики), мора да се вратат на границите што ги имаа пред да се приклучат на Советскиот Сојуз. Сите други територијални аспирации се предмет на дискусија и преговори, имајќи предвид дека територијата, во тој случај, е одземена “, изјави рускиот претседател, додавајќи:

ВАЖНО!!! Почитувани читатели на МКДПресс, ограничени сме поради нашите позиции! Најавете се директно на страницата www.mkdpress.eu . Споделете на вашите профили, со пријателите, во групи и на страници. На овој начин ќе ги надминеме ограничувањата, а луѓето ќе можат да стигнат до алтернативното гледиште на настаните!?
Можеби ќе ти се допаѓа