„КИНА ЌЕ БИДЕ НАЈГОЛЕМА“ Столтенберг со тешко срце призна „Разочарани сме“

118
Генералниот секретар на НАТО Јенс Столтенберг денеска изјави дека Алијансата не ја гледа Кина како противник.

Сепак, Алијансата е загрижена за сѐ поблиските врски на Пекинг со Москва од почетокот на рускиот напад врз Украина.

„Ние не ја сметаме Кина за противник“, рече Столтенберг пред самитот на Алијансата во Мадрид.

Генералниот секретар на НАТО истакна дека Кина наскоро ќе биде најголемата економија во светот и дека Алијансата треба да се ангажира со Пекинг за прашања како што се климатските промени.

„ Но, ние сме разочарани што Кина не можеше да го осуди нападот врз Украина, што Кина шири многу лажни наративи за НАТО и Западот и што Кина и Русија сега се поблиску отколку што некогаш биле “, рече Столтенберг.

БОНУС ВИДЕО: Страшни сцен