„МОЖЕБИ ПИЕЛЕ ИЛИ ЈАДЕЛЕ НЕШТО ЛОШО, НО КОГА ЌЕ СЕ РАЗБУДАТ ИЛИ ДОЈДАТ НА СЕБЕ…“ реагира Медведев на заканите за Калининград од страна на Латвија

211

Заменик-претседателот на Советот за безбедност на Руската Федерација Дмитриј Медведев, одговарајќи на зборовите на поранешниот латвиски министер за внатрешни работи Марис Гулбис дека НАТО и ЕУ се подготвени да го преземат Калининград од Руската Федерација, рече дека летонскиот политичар можеби пиел или јадел. нешто лошо, но кога ќе се освести, ќе се плашат од какво било шушкање на вратата.-Таму еден идиот, поранешен министер од Латвија, испрати сигнал дека НАТО и Европската унија ни го земаат Калининград. Изгледа дека испил или изел нешто лошо. Тој предлага да започне Третата светска војна. Ќе си дојде при себе. Ќе се плашат од какво било шушкање на вратата. И со право. Имаме добра меморија – напиша Медведев на својот канал Телеграм.

Претходно, Марис Гулбис рече дека ограничувањето на транзитот кон регионот Калининград е сигнал за Русија дека Европа и НАТО се подготвени да го „заземат Калининград“ .