Бугарскиот премиер во заминување, Кирил Петков, ја повика Македонија да биде храбра и да го прифати постигнатиот договор со Франција, бидејќи тоа ќе ги отвори вратите на ЕУ. Но, Петков, исто така, му рекол на својот колега Димитар Ковачевски дека, ако го направи тоа, може да очекува пад на владата, како што и самиот го доживеал и изгубил при гласањето за недоверба на бугарската влада.

„На крајот на денот знам дека е многу тешко политички“, рече Петков во интервју за порталот Политико, на маргините на самиот самит ЕУ-Западен Балкан.

„Знам дека ризикот од паѓање на владата е голем“, рече тој и додаде: „Како политичар треба да донесеш одлука, која е мојата улога? Дали мојата улога е стабилност? Или моја улога е да ја водам нацијата и да направам чекор напред. Мислам дека тоа е одлуката, а Димитар Ковачевски мора да го направи тоа сега. Да сум на негово место, воопшто не би размислувал двапати. Ако влезе во историјата со отворање на вратите на ЕУ за земјата, мислам дека тоа е добар резултат за еден премиер“.

Петков беше критикуван во Брисел затоа што неговата земја ги блокира пристапните преговори на Македонија, не само од Западен Балкан, туку и од оние главни играчи во ЕУ.

Тоа го изјави вчера францускиот претседател во Брисел: „Дали е само меѓу Бугарија и Македонија? Не е, и затоа извршивме голем притисок врз Бугарија во последните месеци“.

Петков рече дека компромисниот предлог на Франција треба да се гледа како „европски“, а не само како договор меѓу Бугарија и нејзиниот сосед.

Бугарскиот премиер во заминување посочи и дека неговата земја веќе еден век го поддржува членството на Западен Балкан во ЕУ, но дека ситуацијата сега е комплицирана поради правата на бугарското национално малцинство во Македонија, на кои им е потребна посилна уставна заштита.

„Ако нашата влада беше најстабилна во светот, воопшто немаше да ја водиме оваа дискусија“, рече тој. „Да затворевме едно око пред старите коруптивни практики и да не бевме толку отворени против, на пример, употребата на гас како оружје во блокот… сега ќе имавте не многу гласна, многу стабилна нација во ЕУ. Но, она што би ја пропуштиле е можноста партиите да кажат: „Добро, добро, сакаме да одиме побрзо.“ Затоа, јас сум повеќе од среќен што сега ја платив цената со ова гласање за недоверба. Затоа што тоа е единствениот начин да се направи разлика. Во спротивно, вие сте заглавени во сиромашен кварт “, заклучи тој.