„НИЕ СМЕ ПОДГОТВЕНИ“ Путин ги објави новите намери на Русија, еве што ќе треба да направат Украинците

203
Рускиот претседател откри што доведе до инфлација ширум светот

Остриот пораст на инфлацијата во светот е резултат на долгогодишната неодговорна макроекономска политика на групата седум најразвиени земји во светот, а не специјална операција на Русија во Украина, изјави рускиот претседател Владимир Путин на самитот на БРИКС .

Како што рече, глобалната трговија замре поради несогласувања, монетарните и финансиските системи се распаѓаат, исто како и цели логистички синџири.

– Ова доведе до сериозен социо-економски ефект, особено кога станува збор за развојот на земјите во Азија, Африка, Латинска Америка и Блискиот Исток, каде што е забележлив нагло поскапување на храната, енергијата и суровините – Путин истакна.

Тој се осврна и на безбедносната состојба во светот, велејќи дека некои земји сакаат да ја променат безбедносната архитектура и да воведат некои други правила.

– Водени од интересот за зачувување на својата доминација, одредени земји систематски се обидуваат да ја сменат сегашната безбедносна архитектура, која се заснова на централната улога на ОН, со некој друг поредок заснован на некои нови правила. Кои се правилата? Кој ги смисли тие правила? Тоа не е објаснето – рече Путин.