„ЕУ И НАТО ФОРМИРААТ БЛОК ЗА ВОЈНА СО РУСИЈА“ Лавров шокиран: Модерна коалиција за конфликт

180
Рускиот министер за надворешни работи Сергеј Лавров денеска изјави дека се чини дека Европската унија и НАТО формираат блок за водење војна со Русија.

– Се разбира, реално ќе го гледаме однесувањето на Европската унија и ќе ги следиме вистинските чекори што ги презема – рече Лавров на прес-конференцијата со неговиот азербејџански колега.

Лавров нагласува дека Москва се сомнева дека сегашната „русофобична“ атмосфера внатре во блокот или ќе се смири или ќе исчезне во догледна иднина.

Споредувајќи го тоа со однесувањето на Адолф Хитлер во Втората светска војна, Лавров тврди дека „Европската унија заедно со НАТО собира модерна коалиција за конфликт и на крајот војна со Руската Федерација“.

Ваквиот став на шефицата на руската дипломатија доаѓа во време на напорите на Шведска и Финска да се приклучат на НАТО , како и актуелната одлука на ЕУ на Украина и на Молдавија да им даде статус на кандидати за влез во блокот.