Шефот на Меѓународната агенција за енергија: Европа да се подготви за целосно исклучување на рускиот гас

93

Шефот на Меѓународната агенција за енергетика (ИЕА), Фејт Бирол, ја предупреди ЕУ да биде подготвена за можноста за целосно запирање на извозот на руски гас оваа зима, повикувајќи ги членките на блокот да го прошират опсегот на мерки во подготовка за ова сценарио.

 

„Европа треба да биде подготвена во случај рускиот гас целосно да биде прекинат. „Колку се приближуваме до зимата, толку повеќе ги разбираме намерите на Русија“, рече тој, како што пренесува новинската агенција.

Коментирајќи за Гаспром, кој минатата недела намали 60% од испораките на гас преку гасоводот Северен тек, за што руската компанија посочува дека е чисто технички, Бирол рече дека ограничувањата имаат за цел да се избегне Европа да ги наполни своите магацини и да се подготви за зимата. ”

Сепак, ИЕА отворено ја обвини Русија дека манипулира со цените на бензинот од минатата година, кога цената на бензинот во Европа скокна на највисокото ниво во историјата.

„Итните мерки преземени од европските земји оваа недела за да се намали побарувачката на гас, како што е обновувањето на старите електрани на јаглен, се оправдани со обемот на кризата, и покрај загриженоста за зголемените емисии на јаглерод“, рече тој. Производството на електрична енергија на јаглен ќе да биде „привремен“ и ќе помогне да се одржат доволно резерви на гас за претстојната грејна сезона.