Кинески медиуми: НАТО се обидува да создаде „нова банда“ во Азија против Русија и Кина

224

НАТО се обидува да формира круг во Азија насочен против Русија и Кина, пишува „Глобал тајмс“.

 

Весникот посочува дека НАТО има намера да ги прошири пипалата од Атлантикот до азиско-пацифичкиот регион и на секој начин се обидува да формира „нова банда“ во тој дел од светот.

– Како и остатокот од Студената војна, чија главна цел е создавање воен конфликт, НАТО се соочува со многу внатрешни противречности и кризи. За да опстане, Алијансата ја преувеличува заканата од Русија и Кина, се наведува во текстот.