Помагајте како знаете! Путин ќе не нападне! „ДОБИВМЕ АРГУМЕНТИ, ДА ГИ ИСКОРИСТИМЕ“ Литванија го повика НАТО на помош и бара две работи

240
Литванија треба да ја искористи ситуацијата со прекинот на железничкиот транзит кон регионот на Калининград и да побара од НАТО да распореди дивизија и сериозни системи за противракетна одбрана во земјата, изјави литванскиот дипломат и поранешен секретар на литванското Министерство за надворешни работи Албинас Јанушка.

Литванските железници претходно ја известија Калининградската железница дека од 18 јуни ќе го прекине транзитот на одреден број стоки кои се под санкции на ЕУ  .

Николај Патрушев , секретар на Советот за безбедност на Руската Федерација, рече дека Москва наскоро ќе одговори на одлуката на Вилнус да прогласи транспортна блокада на регионот Калининград, а народот на Литванија сериозно ќе ги почувствува последиците од овие мерки .

– Вреди да се искористи оваа „криза на транзит во Калининград“ и да се докаже на НАТО дека не ни треба ни бригада, туку барем дивизија, плус многу сериозна противвоздушна и противракетна одбрана. Нашите политичари (министерства) за одбрана веќе неколку пати зборуваа за тоа. И тие треба да бидат физички лоцирани во Литванија, бидејќи согласно член 5 од НАТО, цела НАТО мора да ја брани Литванија, а не само една бригада во Германија. Литванија сакала или не ги доби аргументите, па да ги искористиме – напиша Јанушка на социјалните мрежи.